Hoofdluis
De meest gestelde vragen:
- Wat is hoofdluis?
- Hoe krijg je hoofdluis?
- Wat zijn de verschijnselen?
- Hoe kun je hoofdluis voorkomen?
- Hoe kom je van hoofdluis af?
Wat is hoofdluis?
Hoofdluis is een klein grauw beestje van ongeveer 2-3 millimeter (ongeveer zo groot als een lucifersknopje) dat leeft op de behaarde hoofdhuid van de mens. Ze leggen eitjes, ook wel neten genoemd. Neten, ongeveer 1 millimeter groot, zijn wit/geel tot bruin, en zitten vast gekleefd aan het haar. Hoofdluis is erg besmettelijk. Hoofdluis hebben is vooral lastig door de jeuk die erbij optreedt.
Hoe krijg je hoofdluis?
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Luizen zijn overlopers, ze kunnen niet springen. Ze lopen van de haren van de één naar de ander over. Bijvoorbeeld bij spelende kinderen die met hun hoofden dicht bij elkaar zitten. Ze kunnen ook overlopen via kleding, jassen, petten en mutsen (ook op de kapstok), meubels, autobekleding, kammen enz.. Het oplopen van hoofdluis heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne: de hoofdluis komt niet alleen voor op vuile, ongewassen hoofden, maar ook schone haren vindt de luis zeer aangenaam!
Wat zijn de verschijnselen?
Niet iedereen met hoofdluis heeft klachten. De meest voorkomende klacht is jeuk op het hoofd, net als na een insectensteek. Hoofdluizen zelf zijn moeilijk te vinden omdat ze weglopen. Neten zijn vaak moeilijk te zien omdat ze zo klein zijn. Neten lijken vaak op roos. Maar roos zit los, en neten zitten vooral op warme donkere plekjes, zoals onder de pony, achter de oren en in de nek.
Hoe kun je zien of je hoofdluis hebt?
Kam het haar lok voor lok met een metalen of een plastic stofkam boven een stuk wit papier of wasbak. De luizen die uit het haar vallen zijn goed te zien. neten zitten vlakbij de hoofdhuid, dus daar beginnen is het beste.
Kun je hoofdluis voorkomen?
Eigenlijk niet. tegen hoofdluis bestaat geen inenting, en ook regelmatig de haren wassen biedt geen bescherming. Ook heeft het geen zin om van te voren een anti-hoofdluismiddel te gebruiken om hoofdluis te voorkomen. Mensen kunnen meerdere keren hoofdluis krijgen. Wel kunnen de volgende maatregelen helpen de verspreiding van luizen te voorkomen:
* Deel kammen en borstels niet met anderen.
* Gebruik geen kleding, ook geen mutsen en petten van anderen.
* Hang jassen niet tegen elkaar.
* Zorg dat verkleedkleren regelmatig worden gewassen.
Hoe kom je van hoofdluis af?
Het is niet nodig om met hoofdluis naar de huisarts te gaan. Wel is behandeling met een luizendodend middel en kammen met de stofkam nodig. Luizendodende middelen zijn verkrijgbaar in shampoo`s, lotion of spray. Bij de apotheek of de drogist kunt u dit kopen. Het maakt niet uit welk middel u gebruikt, mits het geen homeopathisch of ‘natuurlijk’ middel is: de werking ervan is nog onvoldoende aangetoond. Volg voor het gebruik de aanwijzing op de verpakking. Voor een goede bestrijding zijn de volgende punten van belang:
* Kam het haar gedurende twee weken iedere dag met de stofkam. Voor dik of gekruld haar zijn de tanden van een plastic luizenkam niet stevig genoeg. Gebruik dan liever een metalen kam.
* Geen enkel middel werkt 100%. herhaal daarom de behandeling na 8 dagen. Dit geldt voor alle middelen, ook als dat niet op de bijsluiter staat
* Behandel de gezinsleden die hoofdluis hebben allemaal, en allemaal tegelijk.
Andere maatregelen die in huis moeten worden genomen:
* Kijk het haar van alle gezinsleden enkele malen per week na met de stofkam.
* Was de kleren en beddengoed op 60 graden. Vergeet hierbij jassen, dassen, mutsen en petten niet! Denk ook aan verkleedkleren.
* Stop knuffels, dekens en andere spullen die niet gewassen kunnen worden in een plasticzak. Bind deze goed dicht, en laat de zak minstens een week staan. U kunt knuffels, dekens en andere spullen ook in een plasticzak in de vriezer plaatsen. Na 24 uur zijn de luizen en neten dood. Klop en borstel de spullen daarna goed uit.
Waarschuw de school als uw kind hoofdluis heeft!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!