Hoe houd je een boekbespreking?
Op dit blad kun je lezen hoe je een boekbespreking kunt voorbereiden. Lees het eerst eens goed door en kijk er ook nog af en toe eens naar wanneer je jouw boekbespreking aan het maken bent.
Het kiezen van een boek
Voordat je een boekbespreking kunt houden, moet je natuurlijk eerst een boek hebben gelezen. Met het lezen van een boek ben je wel een tijdje bezig. Daarom is het heel belangrijk dat je een goed boek kiest. Kies een boek dat past bij jouw AVI niveau. Er zit er vast wel een tussen die je leuk lijkt. Misschien spreekt de kaft je aan of ken je de schrijver. Of misschien heb je het boek al eerder gelezen.
Voor wie houd je een boekbespreking?
Je houdt een boekbespreking voor de kinderen in de klas. Jij hebt een leuk boek gelezen en dat wil je graag aan de kinderen vertellen. Door jouw boekbespreking gaan ze misschien dat boek ook lezen. Dat zou leuk zijn!
Hoe ga je het aanpakken?
Natuurlijk ga je eerst het boek zelf goed lezen. Als je een leuk of spannend stukje leest is dat een mooi stukje om voor te lezen tijdens de boekbespreking. Na het lezen van het boek maak je een praatpapier, dit papier kan je later als spiekbriefje gebruiken. Dit spiekbriefje mag je voor je hebben tijdens de boekbespreking.
Wat ga je vertellen?
Wanneer je het boek uit hebt, maak je een lijstje over het boek. Daarin schrijf je de volgende dingen:
- De titel van het boek
- Wie zijn de schrijver en illustrator (tekenaar) van het boek? Heeft de schrijver nog meer boeken geschreven?
- Wat is het jaar van uitgave en wie is de uitgever? (dit is meestal voorin het boek te vinden)
- Wie zijn de hoofdpersonen? Vaak komen er in een verhaal veel mensen voor. Toch zijn er vaak maar twee of drie die echt de belangrijkste zijn. Schrijf kort iets over deze personen op. Schrijf kort iets over deze personen op. Denk niet alleen aan het uiterlijk maar zeker ook aan leeftijd en karaktereigenschappen (aardig, ondeugend, gemeen of misschien wel verlegen)
- Een samenvatting; in ieder boek gebeurt iets. Noteer in het kort waar het verhaal over gaat. Wat gebeurt er in grote lijnen? Probeer spannend te eindigen .
Hoe doe ik het voor de klas?
Je laat als eerste het boek goed zien en je vertelt de titel. Aan het begin van de boekbespreking vertel je aan de kinderen wie de schrijver en de tekenaar is. Daarna ga je over het boek vertellen. Weet je nog dat je de belangrijkste punten en gebeurtenissen had opgeschreven? Daar ga je nu wat over vertellen. Ben je klaar met vertellen dan ga je een stukje voorlezen. Een leuk, spannend of mooi stukje wat je al uitgekozen had. Dit stukje is ongeveer een bladzijde. Na het voorlezen vertel je aan de klas wat je van het boek vond, leg vooral goed uit waarom je dat vond. Aan het einde van je boekbespreking stel je de klas twee vragen die je van te voren hebt bedacht.
Hoe lang moet je boekbespreking duren?
Zorg ervoor dat het ongeveer 10 minuten duurt. Zorg ervoor dat het leuk is om naar jouw boekbespreking te luisteren en te kijken.
Als je de boekbespreking houdt, kijkt meneer naar de volgende punten hoe je het hebt gedaan.
Boekbespreking beoordeling
Keuze van boek
Vertellen (uit het hoofd m.b.v. spiekbriefje) :
titel , schrijver , illustrator, andere boeken van de schrijver, uitgever en jaar van uitgave.
Hoofdpersonen
Samenvatting
Voorlezen
Wat vond jij van het boek (Enthousiast, anderen motiveren om het ook te lezen)
Vragen
Tijdsduur